Ján Kuboš sa stal novým spišským pomocným biskupom, menoval ho pápež

25.03.2020 Levoča

Spišská Kapitula 25. marca (TASR) - Pápež František v stredu vymenoval nového spišského pomocného biskupa. Stal sa ním Ján Kuboš, doterajší farár a dekan v Kežmarku. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS) s tým, že Jánovi Kubošovi bolo pridelené titulárne sídlo Quiza.

„V službe pomocného biskupa Spišskej diecézy chcem v sile Ducha Svätého napĺňať, čo som si predsavzal pri kňazskej vysviacke - byť dôkazom Božej dobroty. Ďakujúc Pánu Bohu a rodičom za dar života, s vďakou za dar služobného kňazstva, vďačný diecéznemu biskupovi Štefanovi a pápežovi Františkovi za prejavenú dôveru, vedomý si svojej hriešnosti a svojich limitov, chcem každý deň svojho života na zemi odpovedať na Božiu výzvu Fiat! - Staň sa! Tak ako odpovedala na Božiu výzvu Panna Mária, pokorná služobnica Pána,“ uviedol v reakcii na svoje vymenovanie nový spišský pomocný biskup.

Ján Kuboš sa narodil 28. februára 1966 v Trstenej. Kňazskú vysviacku prijal 18. júna 1989 v Bratislave. Zastával viaceré úrady, bol kaplánom v Podolínci, Svite, Liptovskom Mikuláši, Ružomberku, farárom v Liptovskej Osade a dokonca pôsobil aj vo väzenskej pastorácii. V rokoch 1997 – 2017 bol špirituálom v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule. V roku 2002 obhájil doktorát z teológie na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 2017 bol farárom a dekanom v Kežmarku, pôsobí aj ako sudca na Cirkevnom súde Spišskej diecézy. Hovorí plynule po francúzsky, rusky a poľsky, pasívne po taliansky a anglicky.
 

Vyberte región